mandarynki i limonki

mandarynki i limonki

sobota, 30 maja 2015

Domowe sposoby na różne kawy

 

Podam Wam kilka sposobów na różne domowe sposoby parzenia kawy. Od razu uprzedzam, że nie będą one takie same, jak te podawane w kawiarni lub z ekspresu, ale na pewno okażą się przyjemną odmianą od "zwykłej kawy z mlekiem".



Domowe cappuccino:

Składniki:
- 1-2 łyżeczki kawy  (może być rozpuszczalna, choć ja robię z kawy świeżo mielonej, fusy oddzielam od kawy)
- mleko w ilości według uznania (każdy rodzaj mleka da się spienić)
- cukier/ erytrytol / miód
- cynamon/kakao/starta czekolada.

Kawę mieloną (ja sama mielę przed parzeniem) zalewamy gorącą wodą (ale nie wrzątkiem), pozostawiamy na 4-5 minut, aby wydobył się cały smak i aromat.
W tym czasie do małego słoika wlewamy mleko, zakręcamy i potrząsamy słoiczkiem jak shakerem (chyba że mamy trzepaczkę ręczną lub elektryczną). Po spienieniu mleka, do szklanki/kubka przelewam kawę (odcedzając fusy od naparu). Możemy dodać cukier (ja używam erytrytolu - słodzika stołowego), inni dodają miód. Następnie dodajemy spienione mleko, które możemy posypać cynamonem, kakao lub startą czekoladą .



Domowe latte macchiato:

Składniki:
- 1-2 łyżeczki kawy,
- mleko (pół kubka / szklanki w której będziemy pić kawę),
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (ale nie jest konieczna).
- cynamon/kakao/starta czekolada,
- cukier/ erytrytol do posłodzenia.

Kawę zalewamy gorącą wodą ( nie wrzątkiem). Jeśli jest mielona odstawiamy na 4-5 minut do dobrego zaparzenia, po tym czasie przecedzamy ją, aby oddzielić napój od fusów. Do kubka/szklanki, w której będziemy pić kawę wlewamy podgrzane wcześniej mleko. Trzepaczką elektryczną spieniamy mleko, do uzyskania pianki. Do mleka bardzo powoli wlewamy kawę, dzięki czemu uzyskamy 3 widoczne warstwy. :) Spienione mleko delikatnie posypujemy cynamonem lub kakao, albo startą czekoladą. 




Zwykłą latte nalewamy odwrotnie, czyli do kawy wlewamy dużo spienionego mleka. 

Podobno różnią się od siebie smakiem: kawa latte macchiato jest bardziej mleczna, a klasyczna latte bardziej kawowa. 


Kawa mocha to nic innego jak połączenie kawy i czekolady :)

Składniki:
- 1-2 łyżeczki kawy,
- czekolada gorzka /deserowa/mleczna/biała (ilość dowolna)

Kawę parzymy jak przy poprzednich kawach. Po przecedzeniu do kubka, w którym będziemy pić kawę dokładamy wcześniej rozpuszczoną czekoladę, do tego wlewamy spienione mleko. Radzę osłodzić kawę dopiero po wymieszaniu, gdyż jeśli dodawaliśmy słodką czekoladę, może się okazać, że słodzenie okaże się zbędne. Jeśli chcemy, aby kawa była zimna dodajemy do niej np. lody - wrzucamy do kawy 2 gałki (2 łyżki lodów waniliowych). Kawę możemy posypać cukrem waniliowym. Będzie dobrze smakować i ładnie wyglądać. 


Kawa frappe:

Składniki: 
- 1- 2 łyżeczki kawy,
- cukier 1-2 łyżeczki,
- około 130 - 150 ml zimnej wody,
- około 130 - 150 ml zimnego mleka.

Do wysokiego kubka / szklanki wsypujemy kawę i cukier. Zalewamy zimną wodą, tak żeby zakryła wsypane składniki i za pomocą trzepaczki elektrycznej ubijamy na gęsta pianę. Jeśli nie macie trzepaczki włóżcie wszystko do słoika zakręćcie i użyjcie jak shakera. Następnie wlewamy po ściance kubka resztę wody i mleka. Można też wrzucić kilka kostek lodu. 

Moja wersja z kawy mielonej: to zrobić espresso, po zaparzeniu odcedzić i dać jej ostygnąć.  Następnie dodać cukier i zmiksować. Po uzyskaniu piany robimy tak jak przy kawie rozpuszczalnej. 

Jaka jest Wasza ulubiona?

Ell

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz