mandarynki i limonki

mandarynki i limonki

piątek, 13 marca 2015

Prosta pasta z awokado.





Kolejne szybkie, smaczne, pożywane a przede wszystkim i zdrowie śniadanko. Chyba najprostsza pasta awokado, bo tylko dwu składnikowa: awokado (70 g - ok. 1/2 szt.)  i  papryka czerwona ( 40 g - ok. 1/4 szt. ).


 

Awokado ma mnóstwo świetnych właściwość:

- obniża poziom cholesterolu,
- jest mocno kalorycznym owocem, bo ma masę tłuszczu, ale ten właśnie tłuszcz pozwala na lepsze przyswajanie cennych składników z innych produktów,

- ma dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy,
- zawiera sporo witamin C, E i A, oraz witaminy z grupy B,
- dobrze wpływa na oczy.



Czerwona papryka:
- ma dużo witaminy A, C, B, E,
- wiele związków mineralnych potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez,
- bogata jest w beta-karoten, który zapewnia dobry wzrok,
- ma działanie anty-zawałowe,
- ma mało kalorii. 


Szczerze mówiąc nie byłam przekonana do tego połączenia, średnio mi leżą owoce mieszane z mięsem czy warzywami, ogólnie ze składnikami, które solę. Ale cóż, jak nie sprawdzę, to się nie przekonam  (nie wyrzucam jedzenia, więc stwierdziłam, że jak coś to komuś sprezentuję pastę na śniadanie).





Awokado rozdrabniamy, dodajemy do niego drobno pokrojoną paprykę, przyprawiamy odrobiną soli, odrobina oliwy z oliwek (ok. 5 g) i Voilà. Teraz tylko nakładamy na chleb i kanapka gotowa.  Myślę, że mogłoby być lepiej rozdrobnione awokado, ale i tak pasta była dobra. :) 
 



  

Ell

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz