mandarynki i limonki

mandarynki i limonki

niedziela, 15 marca 2015

Kolorowy talerz

Pomysł na szybkie, kolorowe danie na obiad lub na ciepłą kolację. Dla mnie najważniejsze jest to, że szybko można zrobić coś dobrego i zdrowego. 

Potrzebne są:
cukinia (może być też bakłażan) - 1szt.
czerwona papryka - 1 szt. 
żółta papryka - 1 szt. 
oliwki czarne lub zielone - około 10 szt
oliwa z oliwek
Chleb graham - około 2 kromek
przyprawy (sól, pieprz, tymianek, czosnek)


 

O właściwościach papryki czerwonej wspominałam już w poście Prosta pasta z awokado.

Żółta papryka:
- ma mnóstwo witaminy E nazywanej witaminą młodości, dobrze wpływa też na układ nerwowy,
- bogata jest również w witaminę B6, która pomaga spalić tłuszcz, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca.
Cukinia jest lekkostrawnym warzywem:
- zawiera potas, żelazo i magnes, oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten,
- odkwasza organizm, 
- pozytywnie wpływa na procesy trawienne. 
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
 Oliwki:
- wspomagają procesy trawienne, 
- łagodzą migreny,
- są niskokaloryczne, 
- zawierają witaminy z grupy B, ważne dla kondycji skóry, układu nerwowego i procesów trawiennych, jak również prowitaminy A, witaminy C i E,  
- zawierają również potas, fosfor, żelazo, miedź i dużo błonnika. 
Kolor oliwek zależy od momentu ich zbioru lub sposobu ich obróbki.
Oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Zawierają wiele witamin oraz zdrowy tłuszcz

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/oliwki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci_39706.html
 Oliwa z Oliwek:
- obniża poziom złego cholesterolu,
- ma dobry wpływ na układ krążenia, obniża ciśnienie krwi,
- obniża ryzyko zachorowania na raka, 
- zapobiega atakom głodu, dzięki niej nie następuje tzw. efekt jo-jo,
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone, obniżają poziom cukru we krwi, 


Warzywa pokroiłam, cukinię w plastry a paprykę i oliwki w paski. Wszystko można zapiec lub podsmażyć na oliwie z oliwek z przyprawami. Ja swoje warzywa podsmażyłam. Wrzuciłam składniki na rozgrzaną oliwę, jak warzywa były już miękkie i zarumienione dodałam chleb pokrojony w kostkę (lub pokruszony - jak kto lubi). Można oczywiście tego nie robić i zagryzać go do warzyw. 



Bon Appétit

Ell

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz