Pomysł na szybkie, kolorowe danie na obiad lub na ciepłą kolację. Dla mnie najważniejsze jest to, że szybko można zrobić coś dobrego i zdrowego.
Potrzebne są: cukinia (może być też bakłażan) - 1szt.
czerwona papryka - 1 szt.
żółta papryka - 1 szt.
oliwki czarne lub zielone - około 10 szt
oliwa z oliwek
Chleb graham - około 2 kromek
przyprawy (sól, pieprz, tymianek, czosnek)
O właściwościach papryki czerwonej wspominałam już w poście Prosta pasta z awokado.
Żółta papryka:
- ma mnóstwo witaminy E nazywanej witaminą młodości, dobrze wpływa też na układ nerwowy,
- bogata jest również w witaminę B6, która pomaga spalić tłuszcz, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca.
Cukinia jest lekkostrawnym warzywem:
- zawiera potas, żelazo i magnes, oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten,
- odkwasza organizm,
- pozytywnie wpływa na procesy trawienne.
Oliwki:
- wspomagają procesy trawienne,
- łagodzą migreny,
- są niskokaloryczne,
- zawierają witaminy z grupy B, ważne dla kondycji skóry, układu nerwowego i procesów trawiennych, jak również prowitaminy A, witaminy C i E,
- zawierają również potas, fosfor, żelazo, miedź i dużo błonnika.
Kolor oliwek zależy od momentu ich zbioru lub sposobu ich obróbki.
Oliwa z Oliwek:
- obniża poziom złego cholesterolu,
- ma dobry wpływ na układ krążenia, obniża ciśnienie krwi,
- obniża ryzyko zachorowania na raka,
- zapobiega atakom głodu, dzięki niej nie następuje tzw. efekt jo-jo,
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone, obniżają poziom cukru we krwi,
Warzywa pokroiłam, cukinię w plastry a paprykę i oliwki w paski. Wszystko można zapiec lub podsmażyć na oliwie z oliwek z przyprawami. Ja swoje warzywa podsmażyłam. Wrzuciłam składniki na rozgrzaną oliwę, jak warzywa były już miękkie i zarumienione dodałam chleb pokrojony w kostkę (lub pokruszony - jak kto lubi). Można oczywiście tego nie robić i zagryzać go do warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz