mandarynki i limonki

mandarynki i limonki

niedziela, 2 sierpnia 2015

Nadziewana papryka

Co dziś robicie na obiadek? Rosołek, kotlecik? Ja zrobiłam nadziewaną paprykę. Samo przygotowanie jest dość szybkie, dłużej trwa zapiekanie w piekarniku.


 Do tego dania potrzebujemy (nadzienie do dwóch papryk):
- 1 średnia cebula,
- 2 papryki,
- około 120-140 g mięsa mielonego (ja używam mieszane mięso mielone lub z drobiu),
- 30-40 g ryżu,
- 60-80 g pieczarek,


Na patelni na oliwie z oliwek szklimy cebulę i dorzucamy pieczarki. W tym samym czasie gotujemy ryż. Gdy pieczarki się podsmażą i z patelni wyparuje woda, którą puściły, przerzucamy je na półmisek. Na patelnie trafia przyprawione mięso mielone. Po usmażeniu dorzucamy go do półmiska z pieczarkami i cebulą. Do półmiska trafia też odsączony ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Tak przygotowany farsz trafia do umytych i wypatroszonych papryk. Nafaszerowane papryki umieszczamy np. w naczyniu żaroodpornym lub kładziemy na blachę. Warzywa delikatnie smarujemy oliwa z oliwek i umieszczamy w piekarniku. Wszystko pieczemy około godziny w 180 - 200 stopniach. Ja piekę dopóki nie zobaczę ze papryka zaczyna się marszczyć, co oznacza da mnie, że jest już miękka. 

Uwielbiam do tego dania domowy sos czosnkowy. Najprostsza wersja to po prostu jogurt naturalny lub grecki, wyciśnięty czosnek i do smaku przyprawy: sól i pieprz. 


Ell

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz