Co
dziś macie na obiad? Bywa, że brak nam czasu na wielkie gotowanie.
Szybko, bez większego wysiłku można przyrządzić grillowaną /smażoną
pierś kurczaka podaną na zielonej sałatce z kuskusem.
Potrzebna jest (przepis dla jednej mocno głodnej osoby):
- pierś z kurczaka ok. 120 g,
- jedna mała cukinia,
- jeden mały bakłażan (zamiast niego można dodać łodygi selera naciowego - 2szt. - ja niestety nie lubię),
- kasza kuskus ok. 30-40,
- mix salat lub świeży szpinak, lub trochę tego i tego :)
- oliwa z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek, (tak naprawdę dodajcie takie przyprawy jakie lubicie).
Użyta w przepisie kasa kuskus jest bogata w białko, jest łatwostrawna i sycąca. Na dłuższy czas zaspokoi głód i doda energii.
Bakłażan jest niskokaloryczny, dostarcza naszemu organizmowi potas, wapń i magnes, jest źródłem błonnika.
Mięso z kurczaka jest bogate w witaminę PP. W mięsie tym znajdziemy też wysokowartościowe białko, żelazo, cynk, witaminy z grupy B.
O właściwościach szpinaku pisałam już wcześniej w poście Szejk (Shake) ze szpinaku, jabłka, awokado i ananasa.
Właściwości cukinii i oliwy z oliwek opisałam Wam w poście Kolorowy talerz.
Użyta w przepisie kasa kuskus jest bogata w białko, jest łatwostrawna i sycąca. Na dłuższy czas zaspokoi głód i doda energii.
Bakłażan jest niskokaloryczny, dostarcza naszemu organizmowi potas, wapń i magnes, jest źródłem błonnika.
Mięso z kurczaka jest bogate w witaminę PP. W mięsie tym znajdziemy też wysokowartościowe białko, żelazo, cynk, witaminy z grupy B.
O właściwościach szpinaku pisałam już wcześniej w poście Szejk (Shake) ze szpinaku, jabłka, awokado i ananasa.
Właściwości cukinii i oliwy z oliwek opisałam Wam w poście Kolorowy talerz.
Przyrządzanie naszego obiadu zaczynamy od piersi z kurczaka.
Grillujemy/smażymy ją na patelni z odrobiną oliwy i przypraw, może być w
całości lub pokrojowa w kawałki.
Gotową pierś odkładamy na talerz, natomiast na patelnię trafia cukinia i bakłażan/seler naciowy, warzywa kroimy w kostkę lub w kawałki i grillujemy/smażymy na patelni posmarowanej oliwa z oliwek z przyprawami.
Gotową pierś odkładamy na talerz, natomiast na patelnię trafia cukinia i bakłażan/seler naciowy, warzywa kroimy w kostkę lub w kawałki i grillujemy/smażymy na patelni posmarowanej oliwa z oliwek z przyprawami.
W między czasie kaszę kuskus zalewamy bulionem (warzywnym, mięsnym jaki macie pod ręką najlepiej jakby był naturalny - przez nas zrobiony - jednak wiem, że to wydłuży gotowanie, chyba że macie pod ręką rosołek) jeden centymetr powyżej kaszy. Przykrywamy go i odstawiamy na 5 minut.
Gdy warzywa są już przygotowane na minutę czy dwie dorzucamy przygotowaną wcześniej pierś.
Każdy
na talerzu robi własną kombinacje. Ja tym razem ułożyłam szpinak na
cały talerz i na niego wyłożyłam sobie wszystkie składniki tworząc
zamierzony bałagan.
:) Ell
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz