mandarynki i limonki

mandarynki i limonki

środa, 22 kwietnia 2015

Szpinakowy talerz.

Uwielbiam szpinak. Gdy tylko pojawia się w sałatce sałata zastępuje ją szpinakiem w całości lub częściowo. I pomyśleć, że kiedyś mama musiała mnie zmuszać do jego jedzenia... wystarczyło go dobrze przyprawić i dorosnąć :) 

Dziś podam Wam przepis na obiad ze szpinakiem.

Na talerzu znajdziemy:
- szpinak ok. 200 g,
- makaron ok. 120 -140g,
- pieczarki ok. 60-80 gr,
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek, (tak naprawdę dodajcie takie przyprawy jakie lubicie).


Pieczarki kroimy na większe kawałki i podsmażamy  na oliwie z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem. 

  

Następnie dodajemy mrożony szpinak. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, czerwona papryka i czosnkiem. 
Można dodać odrobinę mleka. W między czasie gotujemy makaron al dente.
Makaron dorzucamy na patelnię na 2-3 minuty, aby przeszedł przyprawami.


Całe gotowanie zajmuje 25-30 minut.
Smacznego :)



W pieczarkach znajdziemy:
- witaminy z grupy B,
- witaminę D,
- minerały: fosfor, selen, żelazo i miedz,
- łatwo przyswajalne białko.
Jedzenie pieczarek poprawia trawienie i zwiększa odporność, wpływają korzystnie na układ sercowo - naczyniowy.  


Ell

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz