W ciepłe dni, ale nie tylko lubię zamiast posiłków wypić koktajl. Robię różne koktajle, warzywne, owocowe, z owoców mrożonych i sezonowych. Często biorę to, co mam pod ręką i wrzucam do blendera, jak na razie wszystkie zrobione koktajle smakowo mi odpowiadały, dlatego dalej eksperymentuję. Choć często korzystam też z tych już sprawdzonych "przepisów", poleconych lub znalezionych w internecie.
Zielony koktajl zrobiłam z połowy awokado, 4 szt. kiwi i soku z cytryny. Można też dorzucić pół banana.
Wrzuciłam do blendera wszystkie pokrojone owoce i zmiksowałam. Już po 5
minutach jest gotowy.
Na temat właściwości awokado i cytryny pisałam w poście Szejk (Shake) ze szpinaku, jabłka, awokado i ananasa.
Kiwi:
- zwiększa odporność organizmu,
- zawiera witaminę A, B1, B2, C, E, K, PP, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, sód, beta karoten, luteinę,
- ma doskonały wpływ na przemianę materii, ma delikatne właściwości przeczyszczające,
- niestety nie nadaje się do galaretki, enzymy, które posiada nie pozwalają się ściąć żelatynie,
- dobrze wpływa na układ krążenia i oddechowy,
- jest dobrym owocem dla cukrzyków, chroni przed gwałtownym spadkiem poziomu cukru we krwi,
- jest niskokaloryczne, jeden owoc zawiera ok. 50k kalorii, i sporo błonnika,
- zalecany jest osobą skłonnym do depresji (w owocach znajduje się hormon szczęścia)
- znajdziemy w nim również kwas foliowy, który przynosi ulgę w wyczerpaniu umysłowym.
Smacznego :)
Ell
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz